Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moc tomu nechci rozumět, protože podle mého názoru je demokracie zlo. Ukázalo se, že ještě větší zlo je představa někoho, kdo bude vládnout jako Zeus hromovládný, respektive řídit stát jako firmu. Přesto mě zaujal Váš termín "obyčejný zákon", to je přesně co? Má to znamenat, že jsme se dopracovali někam, kde jsou obyčejné a neobyčejné zákony? A porušení obyčejného zákona je vlastně nic? Nebo tomu nerozumím? 8-o

0 0
možnosti
MH

Obyčejným zákonem je myšlen "zákon", tedy zákon, který byl přijat klasickou nadpoloviční většinou (nebudu to dělat složitější).

Oním "neobyčejným zákonem" je ústavní zákon - tedy zákon přijatý 3/5 většinou a ústavní zákon je nadřazený tomu obyčejnému - obyčejný musí být v souladu s ústavním zákonem. Pokud by nebyl, bude zrušen - a o to tu jde :) .

0 0
možnosti
Foto

Já být ústavním soudcem, tak bych hlasoval pro návrh, aby zákon by zůstal v platnosti a jen by byla stanovena lhůta, do kdy má být znovu projednán v parlamentu při dodržení procedur a pak o něm hlasováno.

0 0
možnosti
MH

To dle Jednacího řádu a zákona o ÚS možné není.

0 0
možnosti
Foto

Tady jde přeci jen procesně o něco jiného než v minulosti.

Byla omezena délka a počet příspěvků a sněmovna navyslechla před hlasováním všechny poslance. Každý poslanec mluví sám za sebe-mandát je vázán na poslance ne na politickou stranu.

Několika poslancům tak bylo znemožněno ústavní právo vykonávat svou funkci

Čl. 26 Ústavy

"Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy."

Nelze tedy argumentovat tím, že se už dost poslanců opozice vyjádřilo nebo, že dopředu avizovali blokaci. Bylo porušeno ústavou dané právo vyjádřit se těm poslancům, kteří se do diskuze přihlásili.

0 0
možnosti
MH

Já sám bych byl moc rád, kdyby byla EET ÚS zrušena.

Byl jednoznačně porušen zákon. Doufám, že bude vyvozena sankce (neplatnost).

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
MH

To by se pravděpodobně týkalo zákazu neoprávněného shromažďování informací dle čl. 10 LZPS. Protiústavní to být může, proč by ne :) .

0 0
možnosti
Foto

To jsou jenom takové plky. Nakonec si stejně můžete ve sněmovně prohlasovat jakoukoliv hloupost.

0 1
možnosti
MK

M43i38l57a91n 28K60e31s83l

28. 2. 2016 15:53

Jsem laik.Nedopadne to nakonec tak,že ústavní soudci budou v závěru hlasovat zda zrušit či nezrušit?Každý soudce se svobodně rozhodne pro co zvedne ruku.Na př.při rozhodování zda se má platit či neplatit při neplacené zdravotní péči byl prý poměr hlasů 5:4.Kdo rozhodl správně a kdo ne?Kdyby bylo sestava soudců jiná,tak by to možná dopadlo obráceně.Proto předvídavý prezident jmenuje sestavu,od které bude očekávat vděčnost.

0 0
možnosti
MH

Soudců je 15, pro zrušení je jich třeba 9. Ano - každý bude hlasovat dle sebe. Zda je zákon protiústavní, či ne, nelze opravdu jednoznačně určit, proto může mít každý jakýkoli názor.

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Pravicový, liberálně-konzervativní student Právnické fakulty a právní asistent v advokátní kanceláři, který se rád vyjádří k současným společenským a politickým tématům.

Více na https://www.facebook.com/martin.horvat.3766952