Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škatulata hejbejte se aneb globální rozpad politického systému

Vítězství Donalda Trumpa celosvětově zpečetilo konec éry po studené válce a naznačilo, jakým způsobem se bude politika v následujících letech ubírat.

Éra Bushů, Clintonů, u nás Paroubků a Topolánků je pryč. Nastávají nové pořádky, které deformují dosavadní vnímání politického vesmíru.

Zatímco u nás zazněl výstřel z Aurory už před třemi lety, kdy poklidné vody pravolevého politického čeřenu rozvířil Andrej Babiš, celosvětová revoluce proti postmodernímu uspořádání politické mapy započala až 9. listopadu. Zda tento trend bude pokračovat, se ukáže v příštích letech během voleb ve Francii a Nizozemsku.

Od 90. let sváděly politické strany souboje v politické soutěži na ose levice v. pravice, kdy zájmy nižších tříd tradičně hájily subjekty levicové, zatímco o ochranu tříd vyšších dbala pravice.

Střih. Česká republika, léta páně 2016. Voliče tradičních politických stran vykrádá zleva doprava apolitické hnutí ANO a tradičně levicová ČSSD přemýšlí, jak své voliče získat zpět. Předseda strany Sobotka plánuje přeorientovat cílení partaje z konzervativního venkova na liberální metropolí, neboť po prozatimní klinické smrti TOP 09 je v tomto elektorátu poptávka vyšší, přičemž naopak nabídka na straně konzervativní levice je proklatě nízká, neboť se mnoho z levicových voličů zkrátka zdráhá hodit hlas komunistům jak s třešněmi, tak s koblihou, tudíž Sobotka usoudí, že liberálně-socialistickou politikou maxinalizuje volební zisk strany.

Musíme však mít na paměti, že ne každý konzervativní volič se nechá takto oblafnout, neboť se s liberálním přeorientováním zkrátka neztotožní. Navíc to již nejsou ekonomické otázky, jako např. 30 korunový poplatek u lékaře, které rozhodují volby, ale otázky kulturní a společenské, tudíž hledá tu správnou konzervativní alternativu. A vůbec se nemůžeme, milí přátelé, divit, že takový člověk sáhne po alternativě pravicové.

Před pár lety byla taková situace nemyslitelná. Ale staré pořádky se mění. Za několik let se politické bitevní pole přesune z pravolevé louky na liberálně-konzervativní rašeniliště. Levice bude prosazovat liberálně socialistickou politiku s prosazováním globalismu a nadnárodního fungování mezinárodního společenství, zatímco pravice pojede na vlně konzevativního přístupu s prioritou mezinárodní spolupráce suverénních států. Technicky vzato už o levici a pravici nepůjde. Půjde o souboj konzervativců a liberálů. Suverenistů a globalistů. Odpůrců manželství stejného pohlaví s jeho příznivci. Euroskeptiků a eurohujerů. A tak dále.

Dojde k exodu, k malému "stěhování národů", respektive voličů politických stran a hnutí. Tak jako v USA typický "redneck" (venkovský balík) tentokrát upřednostnil společenskou otázku konzervativních hodnot před ekonomickým aspektem sociálních jistot a volil republikána, upřednostnili mnozí američtí intelektuálové prosazování "progresivních hodnot" před ekonomickým liberalismem a volili demokratku.

Škatulata hejbejte se.

Autor: Martin Horvát | pátek 11.11.2016 14:57 | karma článku: 16,60 | přečteno: 536x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Pravicový, liberálně-konzervativní student Právnické fakulty a právní asistent v advokátní kanceláři, který se rád vyjádří k současným společenským a politickým tématům.

Více na https://www.facebook.com/martin.horvat.3766952