Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sebereflexe tvrdého jádra EU neexistuje

Neformální unijní summit v Bratislavě přinesl upuštění od přerozdělovacích kvót a konsensus nad posílení vnějších hranic EU.

Tedy zkrátka to, co Visegrádská čtyřka od počátku migrační krize tvrdí. Trvalo to mnoho měsíců, které doprovázela prohlášení evropských pomazaných hlav, které měly ústa plná moralizování o absenci humanity a evropské solidarity. Tvrdé jádro pod vedením Francie a Německa dodnes na země V4 pohlíží jako na revoltující postsocialistický plebs, který si není vědom těch správných evropských hodnot. Což o to, tvrdé jádro si je vědomo své faktické i institucionální síly, která jim umožňuje právě v evropských institucích jako Rada či Parlament prosadit to, co zrovna považují za vhodné, aniž by je zajímal názor zbytku EU nebo evropské parlamentní opozice.

Co mi však je proti srsti a proti zdravému rozumu je fakt, že se k těmto euroelitám přidávají lidé jako Pehe, Putna, Palata, apod. (zajímavé, všechna jména začínají na "P"), kteří haní jakoukoli snahu českých politiků o prosazování národních zájmů, které jsou v rozporu s těmi unijními. Tito komentátoři a priori presumují západní politiky jako lidi bezchybné ve svých úsudcích, vždyť to jsou oni, kteří vedou země s několikanásobně větším blahobytem a silnějšími ekonomikami než Česká republika. Pravda pravdoucí, ovšem jejich bohatství nespočívá v nadlidských schopnostech kravatových čarodějů z úřadů a ministerstvech, ale v každodenní práci milionů lidí, a to od uklízeček po vrcholové manažery. K tomu musíme připočíst fakt,že oproti naší republice mají západní země výhodu, že se tehdy generál Patton zastavil až/už v Plzni (což uvěznilo naši zemi na 40 let do rudého žaláře). Tito lidé se mohou mýlit úplně stejně jako kdokoli jiný a jejich pohledy na současnou Evropu nejsou nadřazené těm našim.

Právě lidé jako Putna nebo Palata považují "Vé čtyřku" jako spolek zaostalých hlupáků, který nám brání být konečně tou morálně vyspělou europskou zemí, která bude plně oddaná společnému europskému snu. Ovšem byl to právě maďarský premiér Orbán, který postavil na hrancích plot, jehož existenci stěží rozdýchávali evropští, ale i čeští politici (např. europoslanece Stanislava Polčáka za TOP09 málem křísili z mdlob). Byla to V4, která označila kvóty za nesmyslné a neúčinné. Byla to V4, která od počátku prosazovala základní počin v posílení vnějších hranic ...

Spolupráce se zeměmi V4 je dle mého názoru do budoucna naprosto zásadní a klíčová. Po odchodu Británie z EU bude o to důležitější, neboť přijdeme o strategického partnera v boji proti "stále užší Unii", tedy rychlejší a intenzivnější integraci. Navíc v případě, že prezidentský úřad v Rakousku získá kandidát Svobodných Hofer, je možné, že se z V4 stane V5, a to právě s Rakouskem jako pátou zemí. To by byl další vzkaz tvrdému jádru EU, který by poukázal na skutečnost, že zdaleka ne všechny země jsou se současným stavem Unie spokojené.

Visegrád je totiž jediná oficiální protiváha současnému vedení na úrovni členských států, proto pokud chceme EU předtím, než ji budeme nuceni třeba i opustit, změnit, musíme visegrádskou spolupráci podporovat.

Autor: Martin Horvát | pondělí 19.9.2016 14:16 | karma článku: 33,64 | přečteno: 1131x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Pravicový, liberálně-konzervativní student Právnické fakulty a právní asistent v advokátní kanceláři, který se rád vyjádří k současným společenským a politickým tématům.

Více na https://www.facebook.com/martin.horvat.3766952