Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane Peszyński, jak je to s tou Savčenkovou?

Rád bych se vyjádřil k petentovi Tomaszovi Peszyńskému a znění jeho petice, skrze kterou se omlouvá pilotce Nadije Savčenkové za Miloše Zemana.

Znění celého textu (petice) můžete zhlédnout zde.

Ačkoli nejsem v žádném případě příznivce ani fanoušek našeho prezidenta, s mnoha výroky z vaší petice nemohu souhlasit. Zemanovi vyčítáte, že se odmítá vyjadřovat k věci, o které mnoho neví, ale podle mého názoru v tomto případě platí staré známé "mlčeti zlato", neboť jste si skutečně jist všemi skutečnostmi, které v textu petice uvádíte? Jste si jist, že je nevinná? Přestože se jsou proruská propagandistická média jista ohledně její viny, co vás utvrzuje o její nevině? Já osobně žádné důkazy o daném případu nemám a jen proto, že něco tvrdí ruská propaganda, odmítám automaticky tvrdit opak.

Dále mě zaráží vaše schopnost poměrně drze prohlašovat, co si všichni myslí. Cituji:

"Všichni víme, že jste, Naďo, nevinná. Všichni víme, že Rusové neměli právo unést vás do Ruska a rovněž neměli právo vás soudit. Všichni víme, že i kdyby to právo měli, tak jste se toho, z čeho vás obviňují, nedopustila, protože v té době jste již byla v ruském zajetí. Ví to veřejnost na Ukrajině, v Evropě i samotném Rusku. Ví to Evropská unie, která označila váš proces za nezákonný. Vědí to mnohé západní země, které požadují vaše propuštění. Ví to i česká vláda, jejíž premiér za vás loboval v EU. Ví to i český ministr zahraničních věcí, který žádá vaše propuštění. Ví to i česká opozice a vědí to i čeští občané. Vědí to lidé na celém světě."

Mnoho lidí tato kauza absolutně nezajímá a drtivá většina vůbec neví, co se na Ukrajině nebo v Rusku ve skutečnosti odehrálo. Proto absolutně nechápu, z jakého důvodu tlumočíte Ukrajince, Rusy nebo Evropskou unii.

V petici líčíte Savčenkovou jako "čestného a statečného člověka a vlastence". Opět se musím ptát - z jakého důvodu? Znáte ji natolik, že dokážete tak soudit? Ať osobně nebo z nějakého dokumentu či skrze jiný informační prostředek? Nebo tak usuzujete jen z její nenávisti k Rusku (která může být naprosto legitimní)?

Není to náhodou tak, že pokud člověk nesnáší Ruskou federaci, pak je podle Vás automaticky čestný a statečný? Vždyť je to, pane Peszyński, naprostý nesmysl! Takový člověk může být jak morálně čistý a neposkrněný, ale stejně tak proradný a zlý. Geopolitická preference nemůže determinovat morální vlastnosti člověka. Zkrátka ne, přestože si to možná nalháváte. Navíc na Ukrajině je takový bordel, že aby se pomalu pes vyznal, kdo je na čí straně a kdo za jaké ideály bojuje. Nezkoušejte to popřít, země zmítající se v minulosti pod autoritativním Janukovyčem se dnes zmítá v občanské válce. Ptejte se sám sebe, co je lepší. Těžko soudit. Podobně se mohu ptát, proč považujete Savčenkovou za "morální vzor pro celý svět". Označit někoho za celosvětový morální vzor je obrovské břímě. Netroufl bych si za něj označit třeba ani Matku Terezu, neboť její život dokonale neznám, přestože se obecně považuje za téměř posvátného člověka. Jste tedy poněkud odvážný (možná až lehkovážný), že tak označíte ukrajinskou válečnici.

Soudy v Rusku podle mě nejsou tak nestranné a nezávislé jako v evropských zemích a vaše obava o spravedlivý proces je na místě (přece jen je Rusko autoritativní zemí a v takových zemích můžeme o těchto atributech pochybovat). Jak Rusko tak Ukrajina ratifikovali Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod, která mimo jiné zaručuje spravedlivý proces a obě země jsou též členy Rady Evropy. Ukrajiny má možnost svou občanku chránit, a to skrze diplomatickou ochranu v případě podezření, že Rusko nedodržuje své závazky z mezinárodních smluv. Proč Ukrajina tuto možnost nevyužije?

Na závěr píšete, že "Miloš Zeman je vaším pravým opakem. Je jednou z nejzavrženíhodnějších postav současnosti." Se Zemanem v mnoha věcech zásadně nesouhlasím, přesto mnohem více zavrhuji jiné lidi. Třeba teroristy, kteří zabili desítky lidí ve Francii a Belgii za poslední rok a půl. Džihádisty, kteří vyhrožují Evropanům. Mnohem více pohrdám třeba Breivikem, člověkem, který zabil desítky nevinných lidí. Těmito lidmi já pohrdám a zavrhuji je. To jsou praví zločinci. Člověk, který má byť úplně opačný názor, zločinec není. Ale i takový princip se uplatňoval. Před rokem 1989.
Úplným závěrem bych vám chtěl říct, že z vašich názorů cítím, že opovrhujete ruskou matrjoškou a čínskou pandou. Mnohé patetické formulace si nezadají se zpravodajskou reportáží z prvního máje roku 1960. Máte na takový názor právo a já jej respektuji. Na druhou stranu mi připadá, že na svět pohlížíte úplně stejně, jako když se do zrcadla podívá právě ta panda - vidí jen černou a bílou.
 

 

 

Autor: Martin Horvát | úterý 5.4.2016 21:07 | karma článku: 42,99 | přečteno: 2934x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Pravicový, liberálně-konzervativní student Právnické fakulty a právní asistent v advokátní kanceláři, který se rád vyjádří k současným společenským a politickým tématům.

Více na https://www.facebook.com/martin.horvat.3766952